Demo: trucjes en tips in Lightroom
op 9 dec. 2019 om 20.00 uur

Spreker: Johan.001 photoshop


Met de digitale fotografie kijken we niet op een kiekje meer. We kopen immers geen filmrolletjes meer en ontwikkelen is er ook niet meer bij. Het gevolg is dat we op de duur waanzinnig veel foto’s hebben.

Zolang we geen duizenden foto’s hadden, konden we ze vrij makkelijk ordenen en terugvinden. Bewerken deden we een voor een met Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma. Die programma’s deden niets om talrijke foto’s in groep te verbeteren, een watermerk te plaatsen op de hele collectie of jouw foto’s op een logische manier te ordenen en terug te vinden. Dat ene gekoesterde kiekje van je pasgeboren baby in de armen van opa uit de jaren 80 wordt zowaar overspoeld door een tsunami van dikwijls nietszeggende foto’s van je digitale camera.


Daar komt Lightroom van pas. Als je met een enorme hoeveelheid foto’s worstelt is de individuele bewerking enorm arbeidsintensief en tijdrovend. Bovendien zijn de bewerkingen niet precies identiek (bv. voor het plaatsen van een watermerk). Tevens gaat deze werkwijze erg verkwistend en destructief om met dergelijke werkwijze.

Veranderingen in Lightroom veranderen niets aan het bronmateriaal. Dit blijft intact. Enkel de wijzigingen worden in een apart bestand opgeslagen. Enkel van de foto’s die je met wijzigingen ergens anders wil gebruiken of publiceren maak je een geëxporteerde versie. Zo maak je enkel van die enkele foto’s een autonoom bestand.Lightroom sorteren


Dat bespaart enorm op jouw schijfruimte. Je kan ook nog steeds teruggrijpen naar het oorspronkelijke bestand, dat nog steeds ongewijzigd is. Je kan er naar wens nieuwe versies of uitsneden van maken.

Lightroom is voor veel mensen met grote fotocollecties hét programma om efficiënt en overzichtelijk je foto’s te beheren.

Op de demo toont Johan Arnout de talrijke mogelijkheden van Lightroom dat zo’n belangrijk programma is dat je het absoluut moet kennen.

Demo: internetradio en Podcast op de smartphone
op 13 januari 2020 om 20.00 uur

Spreker: Johan Arnout.

De demo was een succes. Verschillende free-apps die Johan zelf gebruikte , zoals Tune In, Radio net, Podcast, Pocket cast, Soundcloud en Tribe of Noise kwamen aan bod en steeds maakte hij meestal gebruik van de zender Clara.

Hieronder vind je de korte inhoud van de demo:

Podcasts LogoOnbeperkt muziek en informatie beluisteren op je smartphone.

Muziek onderweg is niet nieuw. De eerste mobiele muziek kennen we nog van de Sony Walkman. Dat wasspotify met cassettes en vele batterijen die vlotjes werden leeg geslurpt. Dat was toen nog een grote koptelefoon, later iets kleinere oortjes en daarna in-ears die IN je oor gestopt werden. Alles was steevast met draad verbonden waar je constant mee worstelde.

Podcast Logo2Tegenwoordig hebben we na de mp3-speler een smartphone die naast bellen, internet surfen, foto's nemen en nog zo veel meer, ook muziek afspeelt.

Bovendien is het toestel direct verbonden met de Cloud waardoor je, mits evt. het juiste abonnement, zonder enige voorbereiding direct je favoriete muziek direct van het internet kan halen.


Waar je vroeger een korte golfradio voor nodig had om op vakantie in het buitenland naar je vertrouwde radio te luisteren, kan je nu zonder bijkomend apparaat met je internetradio-app naar de radiostations over heel de wereld luisteren.spotify radio


Heel veel vroeger, voor de tv, waren er ook luisterspelen op de radio, een beetje zoals de feuilletons op tv. Zo kan je tegenwoordig ook luisteren naar podcasts. Dit zijn dan doorgaans heel lange en gedetailleerde besprekingen of boodschappen in een heel specifiek domein. Het woord podcast is een samenstelling van iPod, de mp3-speler van Apple, waar al vlug ook echte luisterprogramma's op te beluisteren waren, en de term Broadcast, dat uitzenden betekent. In tegenstelling tot internetradio, YouTube en andere streamingdiensten wordt de podcast of spotify radio smartphone downloadgeluidsbestand eerst gedownload en daarna offline gebruikt. Podcast is dus als het ware, het “uitzenden” op een iPod.


Traditioneel waren die “uitzendingen” beschikbaar op iTunes van Apple. Veel streamingservices zoals SounCloud, Spotify, … stellen podcasts beschikbaar om direct te streamen of te downloaden voor de momenten dat je geen internetverbinding hebt.


Met de komst van de Bluetooth earbuds (kleine draadloze oorpropjes) zijn de download spotify songshinderlijke draden van je koptelefoon inmiddels ook verdwenen. Zo kan je comfortabel naar Podcasts luisteren tijdens activiteiten, zoals joggen, autorijden, waarbij je wel informatie of muziek wil hebben, zonder dat je persé naar een schermpje moet kijken.

Demo: Quantum computer- Super computers van de toekomst op 10 februari 2020 om 20.00 uur

Spreker: Johan Arnout.

Quantum ComputerQantumcomputers?

Al heel lang is er een tendens om steeds maar meer schakelingen op een chip te brengen. Computers worden zo steeds kleiner en krachtiger.

Tot nu toe rekenen de computers die wij kennen met 0 of 1. Afhankelijk van de processor werkt de computer de instructie razendsnel af. Die informatie wordt samengevat in bits.

Stel je nu eens voor dat alles nog oneindig veel kleiner en véél krachtiger wordt.

Stel je voor dat je niet langer werkt met bits met nullen of eentjes maar dat er gebruik gemaakt wordt van de principes van de quantummechanica.

Stel je voor dat je werkt met de kleinste deeltjes die we kennen: bv. neutronen, atoomkernen of fotonen. qauntum demo imagesEr doen zich rare verschijnselen voor in de wereld van de quantummechanica : elektronen krijgen een lading mee en richten zich zoals een magneetnaald in de richting van een magneetveld. Het merkwaardige is dat ze, zolang je ze niet controleert, de toestand onbepaald is.

De deeltjes kunnen een merkwaardig gedrag vertonen.

qantum bord imagesSuperpositie: het deeltje draait zowel in de ene als in de andere richting. In superpositie heeft een Qbit steeds de binaire waarden 0 en 1. Pas als je het meet komt er maar een resultaat uit.

Verstrengeling: het ene deeltje doet precies zoals een ander deeltje, ook al zijn ze ver van elkaar verwijderd.

Interferentie: het ene deeltje versterkt of verzwakt de positie van een ander deeltje net zoalsqantum prosessur kl golven elkaar kunnen versterken of uitvlakken.

Dit zijn geen bits maar Quantumbits of Qbits.

Zodra je Qbits uitleest, verliezen ze hun informatie en vervallen ze in 0 of 1. Via allerlei trucs worden de bewerkingen in Qbits uitgevoerd. Kenmerkend is dat de rekenkracht exponentieel toeneemt hoe meer Qbits er gebruikt worden.

Enorme rekenkracht

Een computer met 8 Qbits kan 2 tot de 8ste of 2x2x2x2x2x2x2x2 = 256 instructies ineens parallel uitvoeren. Een gewone computer moet die berekening 256 keer achter elkaar uitvoeren.

Quantumcomputers zijn in staat om enorme hoeveelheden data ineens te verwerken.

qauntum klEnorme uitdagingen

Quantumcomputers zijn heel moeilijk te maken. Zij werken op het absolute koudepunt van 0,015° Kelvin. Dit is zo koud als het heelal. Die temperatuur kan enkel bereikt worden met vloeibaar helium.

Enorm duur

De bouw, de ontwikkeling en de werking van quantumcomputers is niet weggelegd voor gewone gebruikers, maar voor universiteiten en staten.

Enorme kansen

Door de bijzonder grote rekenkracht is de verwachting dat dit een doorbraak teweeg kan brengen in het onderzoek naar nieuwe medicijnen.quantum images kl

Enorm gevaar

Onze communicatie, vliegtuigen, kerncentrales, onze geldtransacties, contracten en nog veel meer worden allemaal beveiligd door encryptie. Als terroristen, oplichters of hackers er in slagen om op een snelle manier onze beveiliging te doorbreken, houdt dit een enorm risico in voor onze samenleving.

Dit kan enkel ondervangen worden door quantum-encryptie die nog véél verder gaat dan de superveilige versleuteling die vandaag gehanteerd wordt.

Demo: Mesh-netwerk op 9 maart 2020 om 20.00 uur

Spreker: Johan Arnout.

Wat is een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk is een lokaal netwerk waarin meerdere verschillende netwerkapparaten met elkaar verbinden en met elkaar samenwerken om de belasting te verdelen.

Er zijn veel draadloze mesh-systemen op de markt, waarmee je draadloze netwerken over een grote oppervlakte kunt opzetten.

Mesh netwerkDit betekent concreet dat een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die voor een optimale dekking zorgen. Zo’n draadloze zender wordt ook wel een node of satelliet genoemd.

Dus supersnel, altijd het beste signaal en je hebt er geen kabels voor nodig.

De ene streamt graag video op zijn slaapkamer, terwijl de ander online wil spelen op zolder. Een gezinslid wil op dat moment een videovergadering op zijn laptop houden, terwijl weer een ander net wat foto’s probeert te verzenden.

Hoe meer mensen online willen, hoe groter de belasting op het wifi-netwerk.

Het gevolg is een trage of haperende verbinding, tot frustratie van iedereen.

Demo Adobe Ligthroom

Spreker: Johan Arnout.
Fotograaf: Gust Horemans.
Verslag: Gilbert Le blon.


Demo Lightroom 2017okt09In Lightroom ga je foto's van de camera of geheugenkaart direct importeren in een cataloog die je dan een naam geeft.

Het catalogeert al je foto's. Het origineel blijft bewaard.

Normaal fotografeer je in RAW-formaat. Je opent dan een foto en gaat die bekijken en eventueel instellen om af te drukken in een winkel.

Eens die bewerkt, kan je die bewerking toepassen op de rest van je foto's in dezelfde omstandigheden opgenomen. Veel fotografen bewerken hun foto's 'met Lightroom.

 

Demo Lightroom 2017Goed om weten is dat alle bewerkingen in een database worden opgeslagen zodat het op 

eerste zicht lijkt dat het een duplicaat is.
De originele foto blijft onbewerkt je ziet alleen de bewerkingen.


Johan liet zie hoe je in Lighroom op een eenvoudige manier iets kon wegwerken, bijv. een elektriciteitspaal.

Kleurveranderingen, enz.., kan men met de verschillende beschikbare filters gemakkelijk bewerken.lighroom lucht grijs

Gradueelfilter

Zo sprong de gradueelfilter met de combinatiefilter “wolkenlucht” er torenhoog bovenuit.


Op foto links zie je de grijze lucht.


lighroom lucht bewerkt
Foto rechts de bewerkte foto met de gradueelfilter.

Panorama


Op het einde liet Johan zien hoe een panorama foto te maken.

Snel even wat foto’s maken.

lightroom to panorama 400 C  lightroom to panorama 400 B   lightroom to panorama 400 A

De gefotografeerde foto’s door de functie panorama laten bewerken en zie hieronder het resultaat.

Lightroom panorama

Voor de volledige fotoreportage: klik hier.