Hoe downloaden en registreren bij C&T?

Artikelen downloaden van C&T voor C&T leden. Wij zijn op de wens van C&T-leden ingegaan om de site open te stellen voor leden. Zo is het downloaden van C&T-Shiftartikelen er één van, weliswaar met een vertraging omdat we het uitgeven van het SHIFTboekje voorrang geven. Uitgezonderd zijn cursussen omdat ze veel tijdschriften in beslag zouden nemen zijn deze wel ineens ter beschikking.

Hoe downloaden bij C&T?

De verkenner van C&T-site downloadartikelen
Hoe zoeken en de downloaden op de C&T site?registreren400 afb1

 • 1. Open je browser en ga naar http://www.ct.be. 
 • 2. In de menubalk van de site: klik op Artikelen > Artikelen download (afb. 1 pijl 1).
 • a: Rechts zie je een uitklapmenu “Alle downloads” (afb. 1 pijl 2), hier kan je sorteren van welke Shift je artikelen wilt downloaden.
 • b: Klik je op een artikellink (afb. 1 pijl 3) dan kan je meer uitleg krijgen en ga je naar de download. Maar je merkt meteen dat je geen toegang hebt (afb. 1 pijl 4).

Dus alleen geregistreerde kunnen downloaden: in dit geval alleen C&T-leden.


Nog geen lidkaart (nieuwe leden) of je lidkaart verloren en je weet de gegevens niet meer: e-mail naar de penningmeester Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe registreren bij C&T?

registreren

Ook gepubliceerd in SHIFT dec 2017 blz. 33-36

1. In de menubalk van de site klik op Log in/Uit (afb. 2 pijl 1).
2. Lees aandachtig de C&T registratievoorwaarden (afb. 2 pijl 2).

    a: Paswoordregels.
    b: Wat leden nodig hebben die zich registreren.


3. Klik vervolgens op “Registreer” (afb. 2 pijl 3) onder Inloggen in het inlogvenster rechts.


Het gebruikersregistratievenster.

registreren200 afb3


Naam: typ je naam in.

Gebruikersnaam: typ je gebruikersnaam in.

Wachtwoord: typ je wachtwoord in met een minimumlengte 8, minstens 1 getal, symbool en een hoofdletter, bijv. $TestHela7.

Bevestigd wachtwoord: bevestig je paswoord, zo weet je of het juist is genoteerd is.

E-mailadres: typ je e-mailadres in.

Bevestigd e-mailadres: bevestig je e-mailadres.

registreren

Captcha: klik in het wit vakje van de reCAPTCHA en selecteer vervolgens de juiste afbeeldingen van het venster dat je ondervraagt.

Gebruikersprofiel

Lidnummer: typ je lidnummer in (met de spatie, zie voorbeeld). Een nieuw lid of heb je de lidkaart nog niet ontvangen, kan zijn gegevens vroegtijdig opvragen bij de penningmeester Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en stel je vraag.
Lidn. vervaldatum: typ je vervaldatum in (met punten zie het voorbeeld).

Familienaam: typ je familienaam in.

Voornaam: typ je voornaam in.

Gebruikersvoorwaarden: Selecteer: “Instemmen”. Met de gebruikersvoorwaarden moet je instemmen anders kan je niet registreren.
Klik op Registreren.


Je e-mailbevestiging

registreren bevestiging

Eenmaal geregistreerd krijg je een bevestiging op de site (zie afb. 4). Maar per e-mail, op jouw opgegeven e-mailadres (zie ook je SPAM na als je niets vindt), bekom je een juistheidcontrole van de opgegeven gegevens. Gelieve op de link te klikken van de e-mail om te bevestigen.

Het e-mailbericht dat vraagt om te bevestigen:

4: Klik op de link om de juistheid van jouw inschrijving en e-mailadres te bevestigen.
bedanking600

Op de site krijg je nu volgend bericht (zie afb. 5).
registreren400 afb5
Jouw e-mailadres is bevestigd. Je zal een e-mail ontvangen zodra een administrator jouw account heeft goedgekeurd en daarna kan je u inloggen op de website. De registratie wordt onderzocht op de juistheid door de penningmeester Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit kan wel drie dagen duren. Na de goedkeuring krijg je per email het volgend bericht.

Het e-mail bericht.Registratie goedkeuring

Nog geen lidkaart (nieuwe leden) of je lidkaart verloren en je weet de gegevens niet meer: e-mail naar de penningmeester Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

CorelDraw Menukaart maken SHIFT juni 2017 blz. 33-34

Graag wou ik jullie lets bij brengen over CorelDraw.Coredraw menukaart

We gaan een menukaart maken. We beginnen met het maken van een nieuw bestand via "bestand" "nieuw". We geven de afmetingen van de kaart in. lk heb 200 mm x 145 mm genomen.


Zorg er voor dat je de afbeeldingen die je gaat gebruiken op de juiste resolutie hebt en ook dat ze op cmyk staan.

Nadat de kaart af is, slaan we ze op in ..... 

Lees verder, klik hier en ga naar de downloadsite.

TERUG

Joomla standaard inlog taal

Standaard taal instellen

Het installeren in Joomla van de Nederlandse taal via menubalk Extensies > Talen > knop “Installeer taal” > kies uw taal bijv. “Dutch (NL)” > klik op knop “Installeren”.

Na de installatie komt je terug in venster “Talen” terecht of via menubalk Extensies > Talen

In venster “Talen” (zie (NL) default afb. 1) moet je nu de Nederlandse taal “Dutch (NL)” default maken.Joomla inlog standaard instellen afb1 grijs

 1. Klik op sterreke van “Dutch (NL)” (zie (NL) default afb. 1 pijlen), als de ster gekleurd is dan is deze default en van de andere taal nu leeg. Alternatief: het vakje voor de gewenste taal aanvinken en vervolgens op knop “Standaard” klikken. Merk op dat alles nu in het Nederlands is.

Het inlog probleeminlogDefault afb2 grijs

Je zou denken nu je Nederlandse taal als standaard hebt gezet, dat de default in inlog venster ook Nederlands is ((zie (NL) default afb. 2 pijl 1)), nee dus!

Je bent verplicht elke keer eerst uit de menu “ Language – Default” knop ((zie (NL) default afb. 2 pijl 1 en 2)), een selectie te doen, dus “Dutch (NL)” ((zie (NL) default afb. 2 pijl 3)), voor de Nederlandse taal.

In dit voorbeeld zijn we per ingelogd als “ Language – Default”, resultaat Engels, vervelend als je elke keer zoals voorgaande een selectie moet maken.

Lees verder, klik hier en ga naar de downloadsite.

TERUG

CorelDraw wenskaart maken SHIFT dec 2017 blz. 33-34wenskaart

Met de komende feestdagen in het vooruitzicht gaan we even een wenskaart maken in CorelDraw.

We beginnen met het maken van een nieuw bestand "bestand" "nieuw". We geven de naam in, zijnde wenskaart, en ook de afmetingen van de wenskaart. We nemen hier 100 mm hoog en 150 mm breed.

We stellen ook CMYK in en een resolutie van 300 dpi.


Wanneer we de wenskaart gaan voorzien van.....

Lees verder, klik hier en ga naar de downloadsite.

TERUG

Joomla Akeeba Kickstart foutmeldingen SHIFT juni 2017 blz. 5-11

Vervolg

Als je tijdens of ook in de latere stappen bij het extracten foutmeldingen over onbeschrijfbare bestanden krijgt, moet je " FTP"-mode gebruiken i.p.v. "Direct" als extractmethode.Als je gebruik maakt van de FTP- mode-overdracht, opent een nieuw venster met de FTP-specifieke opties (Kickstart afb.2a pijlen). Maar eerst moet je ervoor dan nog een tijdelijk map (temp) met alle rechten (0777) aan te maken in jouw root website-directory.

Temp map aanmaken voor Kickstart FTP mode met FileZillaKickstart FileZilla afb1 grijs

Het creeren van een tijdelijke directory is noodzakelijk. Zorg er eerst voor dat je rootdirectory van jouw site een 0755 bestandsrecht heeft: bij twijfel vraag het je host.

Maak vervolgens een map bijv. kicktemp in de directory kickstart.php en geeft het 0777 bestandsrecht.

Hoe?

    1. Start FileZilla en ga met de muis op de host-root staan en klik met rechtermuisknop en kies in het snelmenu helemaal onderaan voor bestandsrechten (zie Kickstart FileZilla afb.1).
    2. Zorg eerst voor dat je rootdirectory van jouw site een 0755 bestandsrecht heeft. Alle vinkjes aan geeft een 0777 bestandsrecht.
    3. Klik met de rechtermuisknop op een leeg vak van jouw site en kies in de snelmenu Create directory.
    4. Geef het de naam kicktemp en geef deze bestandsrecht. 0777 (zie Kickstart FileZilla afb 1).
    5. Vergeet niet om deze map te verwijderen zodra je klaar bent met het herstellen van je site. Dit om redenen van veiligheid!
    6. Selecteer: “FTP"-mode van venster” Selecteer een extractie methode - Schrijf naar bestanden” (zie vorige Kickstart afb 2 pijl 3) zodat het FTP-venster zichtbaar wordt (zie kickstart afb. 2a). Al de instellingen voor FTP heb je van jouw host gekregen, paswoorden enz... (zie Kickstart afb. 2a).Akeeba kickstart afb2a grijs

    Pijl 4 (S)FTP host naam: ftp.straatwerkers66.be, meestal komt achter ftp. de domeinnaam, maar om zeker te zijn raadpleeg de gegevensinstellingen van jouw host.

    Pijl 5 (S)FTP Port:......    Lees verder, klik hier en ga naar de downloadsite.

    TERUG

    Een koppige netwerkverbinding verwijderen SHIFT dec 2017 blz. 39

    Als je een kapotte netwerkverbinding niet kan verwijderen:

    Open de command prompt

    Een koppige netwerkverbinding verwijderen

    Klik rechts om uit te voeren als administrator.

    Plak dit script maar verander de netwerkdrive letter N in de letter die voor jou problemen geeft: .......


    Lees verder, klik hier en ga naar de downloadsite.

    TERUG

    Joomla Akeeba back-upprogramma SHIFT juni 2017 blz. 11-15

    Akeeba is een free back-upprogramma dat je toelaat een back-up te maken van jouw website. lk raad je dan ook bij iedere verandering aan een back-up te maken, want je weet nooit op voorhand wat er allemaal mis kan gaan.

    Akeeba back-up downloadAkeeba Backup afb1 grijs

    Downloadadres: https://www.akeebabackup.com/products/akeeba-backup.html.

    Er zijn verschillende verschillende manieren om deze te downloaden en te installeren. Je kan Akeeba back-up eerst downloaden naar je computer en dan installeren via Extensies > Beheren > Installeren > via tab Upload pakketbestand (zie Akeeba atb. 1 pijl 1).

    Of je kan ook rechtstreeks downloaden via Extensies > Beheren > Installeren > via tab Installeren vanaf web (zie Akeeba afb. 1 pijI 2 en 3).

     

    Configureren

    Na de installatie: ga naar

    1. Menubalk Componenten > Akeeba back-up.
    2. Akeeba moet nu geconfigureerd worden. Voordeel: het wordt automatisch gedaan.

    3. Klik op Configuration Wizard (zie Akeeba afb. 2).

    Lees verder, klik hier en ga naar de downloadsite.

    TERUG

    Joomla menu maken 2 ( Deel 7) SHIFT juni 2016 blz.10-14

    Joomla menu afb7

    Vervolg

     

    Bovenaan naast tab gegevens zien we verschillende tabs Opties, Linktype, Paginaweergave, Metadata, Moduletoewijzing. Dit laten we allemaal standaard staan en dan worden ze overgenomen door jouw ingestelde settings. Op deze settings gaan we later nog uitvoerig in.

    1. Klik op icoon Opslaan & sluiten.

    Lees verder, klik hier en ga naar de downloadsite.

    TERUG

    Makkelijk Screencast video's met Kazam Screencaster [Linux] SHIFT juni 2017 blz. 18-22

    LinuxMintAls je ooit hebt rond gezocht op YouTube voor walkthroughs, tutorials of video-reviews van populaire software of Linux — distributies, vind je waarschijnlijk ook dat ze vrij nuttig zijn.

    Dergelijke video's zijn veel beter dan een schriftelijke gids of verslag omdat je kan zien hoe iets werkt of waar je het kan vinden. Je kan ook de persoon die de video heeft gemaakt horen praten over wat hij of zij aan het doen is. Een video is dus veel effectiever.

    Laten we eens kijken hoe we ze zelf kunnen maken.

    Hoe maak je ze?

    Dat is geweldig, maar hoe maken ze die video's in de eerste plaats? Wat doe je als je zelf een video wil maken? Je hebt misschien gezien dat sommige mensen hun videocamera gebruiken om te wijzen op de monitor, maar die zien er zeer onprofessioneel uit, in vergelijking met anderen die alleen laten zien wat de monitor toont, zonder dat de monitor werkt als een rand rond de video. Die mensen.....

    Lees verder, klik hier en ga naar de downloadsite.

    TERUG

    Systeemeisen voor Linux Mint SHIFT juni 2016 blz. 24

    LinuxMintAls je wil overstappen op Linux Mint kan je best eens kijken naar de computer waar je hem wil opzetten.

    Kijk naar de processorsnelheid en het geheugen, h. d. is van minder belang met 10 gig kom je al toe.

    Je kan altijd een dual boot maken om Windows af te leren, of om nog typische Windowsprogramma's op te draaien, maar ik raad jullie aan om alle intemettoepassingen op Mint te draaien en internet op Windows uit te schakelen. Hierover in een later artikel meer.

    Maar nu verder over de systeemeisen.......

    Lees verder, klik hier en ga naar de downloadsite.

    TERUG