Demo: trucjes en tips in Lightroom
op 9 dec. 2019 om 20.00 uur

Spreker: Johan.001 photoshop


Met de digitale fotografie kijken we niet op een kiekje meer. We kopen immers geen filmrolletjes meer en ontwikkelen is er ook niet meer bij. Het gevolg is dat we op de duur waanzinnig veel foto’s hebben.

Zolang we geen duizenden foto’s hadden, konden we ze vrij makkelijk ordenen en terugvinden. Bewerken deden we een voor een met Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma. Die programma’s deden niets om talrijke foto’s in groep te verbeteren, een watermerk te plaatsen op de hele collectie of jouw foto’s op een logische manier te ordenen en terug te vinden. Dat ene gekoesterde kiekje van je pasgeboren baby in de armen van opa uit de jaren 80 wordt zowaar overspoeld door een tsunami van dikwijls nietszeggende foto’s van je digitale camera.


Daar komt Lightroom van pas. Als je met een enorme hoeveelheid foto’s worstelt is de individuele bewerking enorm arbeidsintensief en tijdrovend. Bovendien zijn de bewerkingen niet precies identiek (bv. voor het plaatsen van een watermerk). Tevens gaat deze werkwijze erg verkwistend en destructief om met dergelijke werkwijze.

Veranderingen in Lightroom veranderen niets aan het bronmateriaal. Dit blijft intact. Enkel de wijzigingen worden in een apart bestand opgeslagen. Enkel van de foto’s die je met wijzigingen ergens anders wil gebruiken of publiceren maak je een geëxporteerde versie. Zo maak je enkel van die enkele foto’s een autonoom bestand.Lightroom sorteren


Dat bespaart enorm op jouw schijfruimte. Je kan ook nog steeds teruggrijpen naar het oorspronkelijke bestand, dat nog steeds ongewijzigd is. Je kan er naar wens nieuwe versies of uitsneden van maken.

Lightroom is voor veel mensen met grote fotocollecties hét programma om efficiënt en overzichtelijk je foto’s te beheren.

Op de demo toont Johan Arnout de talrijke mogelijkheden van Lightroom dat zo’n belangrijk programma is dat je het absoluut moet kennen.

Demo: internetradio en Podcast op de smartphone
op 13 januari 2020 om 20.00 uur

Spreker: Johan Arnout.

De demo was een succes. Verschillende free-apps die Johan zelf gebruikte , zoals Tune In, Radio net, Podcast, Pocket cast, Soundcloud en Tribe of Noise kwamen aan bod en steeds maakte hij meestal gebruik van de zender Clara.

Hieronder vind je de korte inhoud van de demo:

Podcasts LogoOnbeperkt muziek en informatie beluisteren op je smartphone.

Muziek onderweg is niet nieuw. De eerste mobiele muziek kennen we nog van de Sony Walkman. Dat wasspotify met cassettes en vele batterijen die vlotjes werden leeg geslurpt. Dat was toen nog een grote koptelefoon, later iets kleinere oortjes en daarna in-ears die IN je oor gestopt werden. Alles was steevast met draad verbonden waar je constant mee worstelde.

Podcast Logo2Tegenwoordig hebben we na de mp3-speler een smartphone die naast bellen, internet surfen, foto's nemen en nog zo veel meer, ook muziek afspeelt.

Bovendien is het toestel direct verbonden met de Cloud waardoor je, mits evt. het juiste abonnement, zonder enige voorbereiding direct je favoriete muziek direct van het internet kan halen.


Waar je vroeger een korte golfradio voor nodig had om op vakantie in het buitenland naar je vertrouwde radio te luisteren, kan je nu zonder bijkomend apparaat met je internetradio-app naar de radiostations over heel de wereld luisteren.spotify radio


Heel veel vroeger, voor de tv, waren er ook luisterspelen op de radio, een beetje zoals de feuilletons op tv. Zo kan je tegenwoordig ook luisteren naar podcasts. Dit zijn dan doorgaans heel lange en gedetailleerde besprekingen of boodschappen in een heel specifiek domein. Het woord podcast is een samenstelling van iPod, de mp3-speler van Apple, waar al vlug ook echte luisterprogramma's op te beluisteren waren, en de term Broadcast, dat uitzenden betekent. In tegenstelling tot internetradio, YouTube en andere streamingdiensten wordt de podcast of spotify radio smartphone downloadgeluidsbestand eerst gedownload en daarna offline gebruikt. Podcast is dus als het ware, het “uitzenden” op een iPod.


Traditioneel waren die “uitzendingen” beschikbaar op iTunes van Apple. Veel streamingservices zoals SounCloud, Spotify, … stellen podcasts beschikbaar om direct te streamen of te downloaden voor de momenten dat je geen internetverbinding hebt.


Met de komst van de Bluetooth earbuds (kleine draadloze oorpropjes) zijn de download spotify songshinderlijke draden van je koptelefoon inmiddels ook verdwenen. Zo kan je comfortabel naar Podcasts luisteren tijdens activiteiten, zoals joggen, autorijden, waarbij je wel informatie of muziek wil hebben, zonder dat je persé naar een schermpje moet kijken.

Demo: Mesh-netwerk van 15 februari 2021 om 20.00 uur

Spreker: Johan Arnout.
De virtueel  MESH - NETWERK vergaderen met zoom was een succes. Wens je de PowerPoint presentatie te bekijken of downloaden, klik dan hier en vraagt toegang.

Wat is een mesh-netwerk?

Mesh_netwerk3Een mesh-netwerk is een lokaal netwerk waarin meerdere verschillende netwerkapparaten met elkaar verbinden en met elkaar samenwerkenMesh_netwerk2 om de belasting te verdelen.

Er zijn veel draadloze mesh-systemen op de markt, waarmee je draadloze netwerken over een grote oppervlakte kunt opzetten.

Dit betekent concreet dat een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die voor een optimale dekking zorgen. Zo’n draadloze zender wordt ook wel een node of satelliet genoemd.

Dus supersnel, altijd het beste signaal en je hebt er geen kabels voor nodig.

De ene streamt graag video op zijn slaapkamer, terwijl de ander online wil spelen op zolder. Een gezinslid wil op dat moment een videovergadering op zijn laptop houden, terwijl weer een ander net wat foto’s probeert te verzenden. Hoe meer mensen online willen, hoe groter de belasting op het wifi-netwerk. Het gevolg is een trage of haperende verbinding, tot frustratie van iedereen.

Demo: KeePassXC van 8 maart 2021 om 20.00 uur was een succes

Spreker: Johan Arnout. 

We maakte gebruik van Zoom om virtueel te vergaderen. Geen fysieke vergaderingen tot nader order wegens de richtlijnen betreffende de strijd tegen het Coronavirus. Wens je de zoom handleiding te downloaden, klik dan hier.

KeePassXC - Platformoverschrijdende wachtwoordbeheerder.

KeePassXCsvgNooit meer een wachtwoord vergeten. Sla wachtwoorden veilig op met behulp van standaardversleuteling. Typ ze snel in desktopapplicaties en gebruik onze browserextensie om in te loggen op websites.

KeePassXC versleuteld.

Volledige database-encryptie met behulp van 256-bits AES-standaard. Volledig compatibel met KeePass Password Safe-formaten. Uw wachtwoorddatabase werkt offline en vereist geen internetverbinding.

PlatformoverschrijdendKeepass welcome
Elke functie ziet eruit, voelt, werkt en is getest op Windows, MacOS en Linux. Je kan een naadloze ervaring verwachten, ongeacht het besturingsstysteem dat je gebruikt.

Open source
De volledige broncode wordt gepubliceerd onder de voorwaarden van de GNU General Public License en beschikbaar op GitHub. Gebruik, inspecteer, verander en deel naar believen. Bijdragen van iedereen zijn welkom. 

Demo Adobe Ligthroom

Spreker: Johan Arnout.
Fotograaf: Gust Horemans.
Verslag: Gilbert Le blon.


Demo Lightroom 2017okt09In Lightroom ga je foto's van de camera of geheugenkaart direct importeren in een cataloog die je dan een naam geeft.

Het catalogeert al je foto's. Het origineel blijft bewaard.

Normaal fotografeer je in RAW-formaat. Je opent dan een foto en gaat die bekijken en eventueel instellen om af te drukken in een winkel.

Eens die bewerkt, kan je die bewerking toepassen op de rest van je foto's in dezelfde omstandigheden opgenomen. Veel fotografen bewerken hun foto's 'met Lightroom.

 

Demo Lightroom 2017Goed om weten is dat alle bewerkingen in een database worden opgeslagen zodat het op 

eerste zicht lijkt dat het een duplicaat is.
De originele foto blijft onbewerkt je ziet alleen de bewerkingen.


Johan liet zie hoe je in Lighroom op een eenvoudige manier iets kon wegwerken, bijv. een elektriciteitspaal.

Kleurveranderingen, enz.., kan men met de verschillende beschikbare filters gemakkelijk bewerken.lighroom lucht grijs

Gradueelfilter

Zo sprong de gradueelfilter met de combinatiefilter “wolkenlucht” er torenhoog bovenuit.


Op foto links zie je de grijze lucht.


lighroom lucht bewerkt
Foto rechts de bewerkte foto met de gradueelfilter.

Panorama


Op het einde liet Johan zien hoe een panorama foto te maken.

Snel even wat foto’s maken.

lightroom to panorama 400 C  lightroom to panorama 400 B   lightroom to panorama 400 A

De gefotografeerde foto’s door de functie panorama laten bewerken en zie hieronder het resultaat.

Lightroom panorama

Voor de volledige fotoreportage: klik hier.

Demo: Signal
ma. 12 april 2021 om 20.00 uur.

Spreker: Johan Arnout

We maakte gebruik van Zoom om virtueel te vergaderen. Geen fysieke vergaderingen tot nader order wegens de richtlijnen betreffende de strijd tegen het Coronavirus. Wens je de zoom handleiding te downloaden, klik dan hier.

Signal, een veilig alternatief voor WhatsApp

Waarom dumpt zowat de hele wereld WhatsApp?

signal or whatsappHoewel WhatsApp een erg handige app is, is het toch verstandig om eens stil te staan bij de alternatieven van deze chatdienst. WhatsApp heeft namelijk enkele nadelige eigenschappen ten aanzien van je privacy.

In 2016 heeft Facebook de privacyvoorwaarden van WhatsApp veranderd. Daarin werd opgenomen dat WhatsApp nu ook gegevens mag delen met derden. Het betreft hierbij onder meer jouw telefoonnummer, je contacten en je gebruikersdata (wanneer je de applicatie hebt gebruikt). Verder bewaart WhatsApp je berichten niet versleuteld op je telefoon. Dit is vanzelfsprekend ook een zwakke plek in de beveiliging van WhatsApp. Wanneer je telefoon gestolen wordt kan de dief gemakkelijk bij jouw chatgeschiedenis.

WhatsApp kan ook gegevens buiten je telefoon opslaan. Deze zijn evenweSignall versleuteld. WhatsApp biedt de optie om een back-up te maken via een clouddienst. Voorheen werd de chatgeschiedenis niet versleuteld.Tegenwoordig maakt WhatsApp gebruik van een versleutelde back-up.

Toch leidt dit tot risico’s want verschillende hackers hebben bekend gemaakt dat deze encryptie te ontcijferen is. WhatsApp heeft dus enkele veiligheidsproblemen, zowel op de telefoon als bij gebruik van externe diensten. Redenen genoeg om nog eens na te denken over alternatieven voor WhatsApp.

Demo: IP-bewakingscamera's
ma. 10 mei 2021 om 20.00 uur.

Spreker: Johan Arnout

We maken gebruik van Zoom om virtueel te vergaderen. Geen fysieke vergaderingen tot nader order wegens de richtlijnen betreffende de strijd tegen het Coronavirus. Wens je de zoom handleiding te downloaden, klik dan hier.

IP-bewakingscamara's

Hopelijk kom je zelf in en niet je ongenode gasten.

bewakingscameraCamerabewaking is een van de meest effectieve middelen om vandalisme, inbraken en diefstallen te vermijden en ook op te sporen.

Naast het grote afschrikkingseffect bestaat er geen beter bewijsmiddel dan haarscherpe beelden van de gepleegde feiten om misdrijven op te lossen.

Camerabewaking is bovendien een ideale aanvulling op jouw alarmsysteem om een alarmsignaal te verifiëren.

Met gratis meegeleverde software bestaat de mogelijkheid om camerabeelden live of achteraf terug te bekijken op jouw computer, smartphone of tablet.

Demo: muziek en geluid maken en/of bewerken op PC
ma. 14 juni 2021 om 20.00 uur.

Spreker: Johan Bastiaensen

We maken gebruik van Zoom om virtueel te vergaderen. Geen fysieke vergaderingen tot nader order wegens de richtlijnen betreffende de strijd tegen het Coronavirus. Wens je de zoom handleiding te downloaden, klik dan hier.

Muziek en geluid maken en/of bewerken op pc

Bedoeling van deze demo is hoe men muziek en geluid in het algemeen kan maken op een pc zonder dat men bv. notenleer of andere muziekkennis heeft. Sommige muziektermen moet men echter wel proberen te begrijpen.

Een korte samenvatting over het digitaliseren van bv. vinylplaten en cd ’s en deze bewerken om alle storingen eruit te halen.

Het gebruik van samples ofwel zelfgemaakte ofwel via de vele aanbieders van sample-pakketten in diverse categorieën zoals EDM, Cinematic, enz..

Hoofddoel is eigenlijk het gebruik van MIDI. Info over hardware (USB-midikeyboards/synths), de verschillende software (DAW) en vooral het gebruik van softsynths en andere soorten plug-in’s (VST).

Korte uitleg wat de diverse parameters en effecten betekenen (bv. ADSR)

Demo: CorelDraw van 11. september 2016

Spreker: Robert Kokken

Verslaggever: Gilbert Le Blon

Robert gaf aan dat CorelDRAW Graphics Suite een grafisch softwarepakket is op basis van vectorbewerkingen.

Vector-grafisch programma’s bieden de mogelijkheid om je gemaakte file tot zegge het oneindige te kunnen vergroten zonder verlies aan scherpte.

Ook kan je in Coreldraw gemakkelijk CadCam-tekeningen importeren en deze omzetten naar een EPS zonder dat hij details niet meer weergeeft.

Als niet-kenner kan je snel aan de slag met nieuwe, professioneel ontworpen sjablonen.

Robert gaf aan dat hij hoofdzakelijk Coreldraw gebruikt om er de activiteitenbladen van Okra mee te maken, als ook naamkaartjes menukaarten, bedankingen en affiches.

  37 wereldkaart150x107Gilbert Klantenkaart150x106 

Zo is in de beginnen het C&T-logo ook door Willy ontworpen in Coreldraw en werd de layout op punt gezet van Shift. Nu wordt het C&T-tijdschrift Shift volledig in CorelDraw gemaakt door Robert VH.

Ook merkte hij op dat Gilbert vroeger een ééndraadschema ontworpen heeft in Coreldraw.coreldraw200x165

Robert liet tijdens de demo zien hoe je in CorelDRAW op efficiënte en kwalitatieve wijze kan ontwerpen vertrekkend van een idee tot een uitvoerbaar resultaat.

Met zijn nauwkeuriger kleurenbeheer, verbeterde vectorillustratietools is dit een onmisbare suite voor elke designontwerper.

Demo: Photoshop - Première en Proshow
1ste demo was op 21 okt. 2019
2de demo (het vervolg) op 2 december 2019 om 20.00 uur
3de demo (het vervolg) op di. 28 januari 2020 om 20.00 uur i.p.v. ma. 27 januari 2020

Spreker: Ludo001 photoshop
Ludo is beroepsmatig bezig met Photoshop, enz... Hij zal het tot in de puntjes uitleggen: daarom waarschijnlijk een vervolg.


Onderwerp van de volgende Photoshop-avond met mogelijk een vervolg:

Samenstellen van een filmpje of presentatie.

Gebruikte programma’s: Adobe Photoshop, Adobe Première en Proshow-producer.

Opnames van de te gebruiken bestanden :premiere2

  1. - enkele foto’s met fotocamera
  2. - kort filmbestand met fotocamera op statief
  3. - kort filmbestand met filmcamera op statief
  4. - kort filmbestand met filmcamera uit de hand.

Voorbereiden van de bestanden voor het filmpje:ProShow Producer

  1. - foto’s
  2. - stabiliseren van filmshots
  3. - knippen en bewerken van de filmshots.

Montage van de film of presentatie,

toevoegen van titels, teksten en geluid,

afwerken in MP4.

Demo: ProShow-Producer - Adobe Première -Adobe Photoshop 
ma. 25 januari 2021 om 20.00 uur (vervolg deel 2)

Spreker: Ludo

We gaan gebruik maken van Zoom om virtueel te vergaderen. Geen fysieke vergaderingen tot nader order wegens de richtlijnen betreffende de strijd tegen het Coronavirus. Wens je de zoom handleiding te downloaden, klik dan hier.ProShow Producer

Inleiding 1

We starten deze eerste avond met een korte inleiding met een overzicht voor wat we welk programma zullen gebruiken en doen we de voorbereidingen uit de doeken waarvoor we Photoshop gaan gebruiken enz....